Tulipános oszlatás

2008/09/12. - írta: lalolib

Ma már valószínűleg csak a film tudorok ismerik a legendás Gérard Philipe játszotta Tulipános Fanfan történetét, mert bár több feldolgozást is megért már a történet, de ezek közül esetleg Penelope Cruz maradt meg a férfiak emlékezetébe. Persze az eredeti, az ötvenes évek elején készült filmben is egy csodálatos szépség, Gina Lollobrigida játszotta Adeline szerepét, de az akkori feldolgozásban mégis a ma már kultikus Gérard Philipe alakja testesítette meg a XVIII. században játszódó romantikus történetet kalandorának szabadság és szerelem utáni vágyát.
Azt nem tudom, hogy a mai tulipánosoknak vállalnak-e valamiféle örökséget Fanfan-nal, de a tavaszi virág mindenképpen összeköti őket. Persze ha jól belegondolnának, vállalhatnák is az örökséget. A fiatal és gondtalan lovag, gáláns az ifjú hölgyekkel, mindig kész harcolni a jó ügy érdekében, és sosem hátrál meg a hatalommal szemben (főleg ez a megállapítás tetszene). Fanfan igazi hős. A figura a XVIII. században tűnt fel, egyes elképzelések szerint La Tulipe őrmester szolgált a karakter alapjául, aki az angolok ellen vívott fontenoy-i csatában tüntette ki magát. De ez csak mítosz, valójában Tulipános Fanfan alakját a bátor, lovagias francia katonákból gyúrta össze a nép képzelete.
A magyar tulipánosok hada (no, a had szó egy kicsit erős, mert talán nincsenek is olyan sokan), a női tulipánnal az élen úgy gondolta most az ő igazsága következik. Valószínűleg csak megirigyelte a másik mini szervezet média szereplését, de most tényleg nagyon komolyra vette a figurát.
Oszlatni akar.
Bár az is lehet, hogy nem rendelkezik megfelelő filmes ismeretekkel és azt hiszi, hogy Fanfan szerepét Gergényi Péter játszotta, aki mint a nagy magyar oszlató került a történelmünk dicstelen arcképcsarnokába.
Ettől függetlenül az oszlatás gondolata komoly. Már a forgatókönyvet is benyújtotta elfogadásra, a producer meg is ígérte, hogy megtárgyalják a tervet, de valószínűsíthető, hogy egyelőre a forgatás elmarad. Egyrészt az ötletet a végrehajtásért felelős személyek (executive producerek, magyarul kormánypárti francióvezetők), nem nagyon támogatják, másrészt a főszereplő személyét is nehéz lenne Fanfan-ként eladni, hiszen nő. Persze meg lehetne bolondítani az eredeti történetet, hogy egy férfinak öltözött nő legyen a főhős, de személy szerint nem tudom elképzelni Dávid Ibolyát férfiruhában és hetyke bajusszal. A régebbi írásaimban általam már többször emlegetett "sztárliszt" is végleg eltűnne a pártelnök környezetéből, ami biztos felkorbácsolná az amúgy is egy kicsit indulatos elnöki kampányt. Elnöki kampány? Ha jól tudom, valami összeröffenésre készülnek a tulipánosok és talán vannak olyanok akik Fanfan szerepére mégis csak egy férfit szeretnének? És talán emiatt akar csak Ibolya oszlatni, mert egy harcias nő most tényleg jól mutat az elég igénytelenné váló magyar politikai palettán. És persze tudja, ha győzni akar, akkor bátornak, ügyesnek és fifikásnak kell lennie.
Ha ez így van, akkor sajnos vége Tulipános Fanfan mítoszának és borítékolható, hogy nem lesz oszlatás. És nem csak azért, mert túl sok a címeréhez ragaszkodó lovag, hanem azért is, mert ha régen ilyen kétszínű lett volna La Tulipe őrmester, a nép képzelete soha nem csinált volna belőle hit hű lovagot, és Gérald Philipe sem tűnhetett volna fel üstökösként a mozivásznon és Penelope Cruz sem játszhatta volna el Adeline szerepét a legújabb feldolgozásban.
Az meg nagyobb csapás lett volna a férfinépnek, mint egy esetleges oszlatás. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr31660250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

machado 2008.09.12. 16:47:01

üdv, most nem a fradiról. Szerintem oszlatni kéne, de minél gyorsabban. Bármi is lenne a vége, tőlem akár viktor király is lehet, de amit most müvelnek kis hazánkkal, az már türhetetlen.
süti beállítások módosítása