Sólyom László: nem kívánok részt venni!

2008/10/16. - írta: lalolib

Az éppen Jordániában parádézó Sólyom László üzent egy nagyot az itthoniaknak, akik éppen a pénzügyi válság sebeit nyalogatva próbálják jobb útra terelni országunkat. "…én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik." - nyilatkozta az államfő.
Csak feltételezem, hogy az Elnök úr véleményét a mostani kirándulásának a helyszíne hatja át, mert az állam tényleg nem úgy működik, ahogy Jordániában. Ott ugyanis királyság van és lehet, hogy a felhajtás, amit II. Abdullah prezentált hazánk köztársasági elnökének, az felébresztette benne a nálunk már száz éve letűnt időszak nosztalgiáját.
Hiszen mással nem nagyon magyarázható az, hogy Sólyom László egyszerűen elfelejtette magával vinni az alkotmányt, mely szerint a köztársasági elnök az, aki kifejezi a nemzeti egységet. Jelenleg meg Sólyom Lászlónak hívják hazánk köztársasági elnökét.
Biztos dühös volt a szervezőkre, hogy miért éppen mostanra kellett megszervezni ezt a különleges vizitet. Mert talán most itthon lenne a helye a köztársaságunk elnökének. Talán éppen neki kellett volna kezdeményezni egy ilyen találkozót. Talán éppen neki kellett volna nyugalmat és megfontoltságot árasztania és talán éppen neki kellett volna kiállni és népszerűségét felhasználva türelmet és bizalmat kérni. 
Ehelyett egy arab királlyal parádézik, a fogadások között meg-megejtve néhány alibi szintű kereskedelmi megbeszélést, és mikor meghívják országának helyzetének tanácskozására, üzen egy jót. Olyan sólymosat. Néhány precízen megfogalmazott mondat, persze kimérten, szinte szótagolva, hogy mindenki jól értse. Közben sehol egy mosoly, egy arcrándulás. Nyilatkozat vége, lábakat szét lehet nyitni, lehet levegőt venni, megfordulni és katonásan távozni. Úgy, ahogy eddigi ténykedése során megszoktuk.
Arról, hogy mi történik itthon és a világban? Az mellékes, lényeg, hogy "a tanácskozás nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek". Talán valakinek szólni kéne, hogy már nem egy alkotmánybírósági határozatot olvas fel.
Megjegyzem "technikailag" én sem látok túl sok értelmét a megbeszélésnek, de egy válogatott focista, ha felhúzza a piros-fehér-zöld mezt, nem csak technikailag és taktikailag kell éretnek lennie, hanem a szívében is képviselni kell a hazáját.
Azzal is tisztába vagyok, hogy az egész megbeszélés egy jó nagy lufi, mely a tárgyalás megkezdésével ki is fog pukkadni. Pedig van rá példa, hogy ez jól is működhet, például a méltán irigyelt írek valahogy így oldották meg közel 20 éve az előttük álló gazdasági és társadalmi problémákat. Félretéve a politikai ellentéteket, a több időszakon átívelő programokat együtt, kompromisszumok árán határozták el. És mostanra Írország lett a mérce. Talán Sólyom Lászlónak Jordánia helyett oda kellett volna mennie és akkor a királyi pompákon túl, ésszel, szívvel és tisztességgel dolgozó államférfiakkal is találkozik, és akkor talán a hazaküldött üzenet sem lett volna ilyen kimért és száraz.
A felelősség kérdését meg jobb, ha nem vitatjuk Elnök úr, mert bár igaz, hogy hazánk parlamentáris, de azért a Köztársasági Elnök sem dughatja homokba a fejét, ha beüt a krach.
Ha azonban jól belegondolunk, hogy Sólyom László éppen hol tartózkodik, akkor már fölösleges csodálkozni. Mert Jordániában van homok bőven.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr18716509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Susybaby · http://szerelemblog.blog.hu 2008.10.16. 20:15:53

Meg tudom érteni közt elnökünket. Nekem se lenne kedvem otthagyni az arab királyt, hazajönni és Gyurcsány fejét nézegetni...lehet hogy régies szóval mondva S.L. disszidáláson gondolkodik, mint a magyarok 80%-a.

Hatványpatkány 2008.10.16. 22:50:08

SL úr nem először igazolja magáról, hogy ő nem az ország, hanem saját maga vélt egységét szimbolizálja. De ha nem is akar elmenni a találkozóra, hát legalább találjon kifogást olyan kulturált logikával, mint Paczolay Péter AB-elnök-

Jelen reakciója (mégha természetesen jogászként nem kell értenie közgazdasági mentőöv-generáláshoz) tökéletesen illik önmaga torz énképébe. Kb. annyira jelentőségteljes megnyilvánulás, mint nem szóvá tenni, hogy a Gárda parádézik a székháza előtti téren.

Professzor, az Alkotmánybíróság volt nagyrabecsült elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a rendszerváltó jogász kerekasztal meghatározó alakja.

Sic transit gloria mundi

Palotás 2008.10.17. 09:17:54

Egyet értek Hatványpatkány megállapitásaival!

Liliana 2008.10.17. 09:27:41

Ez a vélemény: egyetértek! Én meg azzal értek egyet h amit a szerző összehordott itt az egy bértolnok véleménye. Az Elnök úr igenis nagyon helyesen cselekszik.

machado 2008.10.17. 10:02:46

egy bértolnoknak hogyan lehet véleménye? ez egy kicsit zavaros. az elnök úrnak meg igenis itthon lenne a helye és élére kéne állnia a dolgoknak. azért tartjuk.

desligar 2008.10.17. 11:07:05

Ez is a madarak műve! Ők segitették a tronra a solymot. Bár szeretem a vadon élő madarakat, de akik a parlamentben ülnek azokat lehetne ritkitani.

misamackó 2008.10.17. 11:48:27

Hatványpatkány tökéletesen megfogalmazta a lényeget!

laudetur 2008.10.17. 13:26:39

Ez a Sólyom, szárnya szegett madárka, nem államférfi. Sajnos ezt már több ízben is bebizonyította.

molotovkoktél 2008.10.17. 13:36:58

Úgy látom itt hatványpatkány tudja a tutit. Pedig csak egy szoci patkány, hatványozottan.

misamackó 2008.10.17. 14:04:59

Tán fáj az igazság? Hatványpatkány kulturált alkotott véleményt, ellenben veled. De hát ezen már nem lehet csodálkozni. Ha bántva érzitek magatokat egyből vad támadásba fogtok. Azért biztom benne, hogy a koktélod nem 23-a tartogatod.

laudetur 2008.10.18. 12:46:37

Kedves molotovkoktél, benned sem teng túl a keresztényi szeretet. Tudod az ember a tettein és a szavain keresztül ismerszik meg. Gondolkodj el ezen!

molotovkoktél 2008.10.19. 10:32:56

Óh kedves barátaim úgy látszik ráléptem a sarkatokra! Most laudetur próbál ilyen keresztényi szeretettel példálozni. Jobban tennétek ha a szoci barátaitokkal együtt olyan vidékre távoznátok ahol nem tudtok ártani ennek az országnak.

laudetur 2008.10.20. 19:30:39

molotovkoktél te orvosi eset vagy. látott ma már a pszichiátered?
te ennyire primitív vagy , vagy csak megjátszod?!

molotovkoktél 2008.10.21. 10:55:14

nem kedves barátom nem szoktam megjátszani magam! én bizony egy ilyen ingerült és elfuserált faszi vagyok, akit az elmult néhány év elkurt idöszaka tett tönkre! ne kivánjátok, hogy szeressem ezeket a szoci és liberális férgeket.

laudetur 2008.10.21. 14:16:13

Nem az a gond, hogy másképp gondolod, mint a blogger és néhány kommentező. Még az sem kizárt, hogy neked van igazad. De miért kell ismeretlenül sértegetned Őket? Számomra ez az ami elfogadhatatlan. A barátaim nem ilyen stílusban fogalmaznak, de közülük sokan keményebb kritikával élnek, mint Te. Csak Ők tudnak disztingválni.

machado 2008.10.21. 15:45:14

Jó ilyen sorokat olvasni laudetur! Szerintem is ez a legnagyobb baj ebben az országban, hogy képtelenek vagyunk normálisan beszélgetni egymással. A nemzeti csúcs is ezt erősítette meg bennem. Pedig biztos vagyok benne, hogy összefogással előbbre tudnánk lépni. Értem én is molotovkoktél gondjait, de neki is tudnia kell, hogy az erőszak soha nem megoldás semmire. Csak az értelem visz minket előre, a gondolatok szabad áramlása és főleg a másképp gondolkodok meghallgatása. Nem ütni kell előre, hanem kérdezni. Nem bekiabálni kell a nyitott ablakon, hanem az ajtón bekopogni. Bocsi, hogy hosszúra sikerültem, de tényleg jó, hogy laudetur közénk tévedt és vissza-vissza néz ide, mert úgy látom hasonlóan gondolkodunk.
süti beállítások módosítása