Államalapítás ünnepén, a tolvaj, a szörny meg a nő

2007/08/20. - írta: lalolib

Ezen a Szent Istváni napon nem akarok történelem órát tartani, egyrészt mert nem vagyok tanár ember, másrészt sajnos már régen jártam iskolába és bár szeretem a történelmet, ismereteim elég hézagosak már. Persze nem akarom másra kenni ennek a hiányát, hiszen olvasással sok mindent belehetne pótolni, de most mégis közzé tenném hiányérzetem. Vajon a média világa mit tesz annak érdekében, hogy a sok mocsok és szenzáció hajhászás közepette egy kicsit foglalkozzon az ünnep történelmi hátterével. Nézzük a választékot. M1: István, a király. Még szerencse, hogy elkészült ez a remekmű, így évente lelehet tudni a kötelességét a közszolgálati tévének. RTL Klub: Kútfejek és a Jó fiúk feketében járnak. TV2: Kalózsziget, 7 törpe, vanilia és csokoládé. No meg Loch Ness...Nem is sorolom továbt, mert még azt hiszik, műsorújsággá léptettem elé a blogomat. Pedig még sorolhatnám a helyszínelőket akik a szívek szállodáját előzik meg és még véletlenül sem hagynám ki a tököst meg a nőt.
Itt tartunk, Szent István ünnepén, amikor emlékezni kéne, amikor vissza kéne nyúlni ezer éves örökségünkhöz. Ennyit tud a
média nyújtani, igaz, választéka sincs. Pedig létezik tematikus csatorna is, a Viasat History (minden dicséretem az ővék!), de ők is csak abból tudnak választani, ami van. Egyiptomi fáraók, római császárok, angol királyok és királynők - épp a héten volt egy nagyszerű filmecske a szűz királynőről, Erzsébetről - Sztálin és Hitler. Lassan jobban ismerjük a világtörténelmet, mint a miénket. Vajon a magyar média miért nem tud ezekhez hasonló dokumentum filmeket gyártani a magyar történelemről, az Árpád-házi királyokról? Persze nem vagyok naiv, tudom a választ: pénz és érdektelenség (amiben nem hiszek). Bezzeg ha a történelmi tudatlanságból eredően a feketében és kopaszon romboló kútfejek szétverik a TV székházat, már rohannak az események sűrűjébe. Az remekül kitölti a műsoridőt és még sok pénzbe sem kerül. Legfeljebb a helyreállítás, de az még belefér az elfogadható veszteségek rublikába. Manapság már nem István a hős, hanem Gerald Depardieu és természetesen az ünnepek elmaradhatatlasn Spencer-Hill kettőse. No meg a tűzijáték, mely akkor lenne igazán látványos, ha egy kis vihar is párosulna hozzá. Szinte súlykolják a nézőkbe, ne menjetek ki a Duna-partra, mert jön a hurrikán, inkább maradjatok a tévé képernyője előtt, mi majd mindent megmutatunk, ötpercenkénti reklámokkal fűszerezve, mely jó sok pénzt hozz a konyhára. Gondolom milyen problémát okozott nekik kitalálni, hogy a tűzijáték előtt milyen filmet adjanak le, hogy a néző még véletlenül sem kapcsoljon át a konkurencia csatornájára. Pedig a tűzijáték igazából média független.
Ha azok a robbanó töltetek tudnák, hogy a mai napon a tolvajok hercegnője mindent belead azért, hogy apám hős legyen a
szívek szállodájába, ahol ünnepelni gyültek össze a szörnyek, a kalózok, a sárkányok és a törpék, valószinűleg inkább nem robbannának fel. Vagy mérgesen a látványos alakzatok helyett inkább egy nagy fityiszt mutatnának az őket több száz kamerával mutató médiának.

Én meg a Csodakutyák és a Fekete tulipán helyett inkább elmegyek a város koszorúzási ünnepségére és így emlékezem államunk alapításásra, Szent István ünnepén.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr83144181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barangoló 2007.08.20. 13:08:18

Állati egy duma haver! Csak a jelzett média meg ne tudja, mert örökre kikapcsolja a vételi lehetőséget nálad. Bár én nem csodálkozom az egészen, és úgy védekezem, hogy nem nézek baromságokat és inkább olvasok, vagy mint most blogról blogra járok és remek szövegeket olvasok. Jobbakat mint amit ez a pénzéhes média fel tud mutatni.

Kortina 2007.08.20. 13:44:58

Ha nem haragszol beajánlom az írásodat a Bencsiknek! Tudja meg, nem minden liberális egy pöccs. Talán nekünk is van magyarság tudatunk és hazaszeretetünk. Gratula lalolib, az egész blogodat jó olvasni.
süti beállítások módosítása