Kötélhúzás

2008/09/09. - írta: lalolib

Tornagyakorlat, mely abból áll, hogy egy hosszú kötél mindkét végére egyenlő számban állíttatnak tornászok s a megadott jelre egyszerre elkezdik húzni a kötelet; amelyik csoport a kötélen elhúzza ellenfelét, az a győztes. - ez lenne a hivatalos leírása ennek az ősrégi sportnak, mely a 20. század elején még olimpiai szám is volt. Annak ellenére, hogy magyar érem nem született, nyugodtan mondhatjuk, ez bizony magyar specialitás.
Emlékszem, még általános iskolában gyakran mértük össze erőinket, és mivel akkor sem voltam egy daliás legény, mindig úgy próbáltam helyezkedni, hogy Vass Tomi csapatába legyek, aki modern Toldi Miklósként szinte egyedül döntötte hanyatt a szembelévő csapatot. Persze Vass Tomi mindig elküldött és mikor harmadikban már ököllel szerzett érvényt zsarnoki akaratának, már nem akartam vele egy közösséget vállalni.
Arról persze vannak sejtéseim, hogy manapság ki játssza Vass Tomi szerepét, és látom azt is, hogy kik alkotják a szembelévő, mostanságra eléggé rogyadozott csapatot. Bár olvasom, a csapatfőnök most tetemre hívja a többieket egy közös elmélkedésre, mert a csapategység nagyon megbomlani látszik. A gyengélkedők csapatából kiváltak a segítők és most oktondi módon elengedték a kötelet és azon morfondíroznak, hogy a daliás, szőke herceg vezetésével újra akarják írni az erőviszonyokat. Az indokok teljesen érthetetlenek, hiszen eddig sem nyújtottak emlékezetes teljesítményt, sőt még az is előfordulhat, hogy be sem fognak kerülni a keretbe. No meg azt a zagyvaságot találták ki, hogy a most mérkőző csapatok helyett az utcáról kell behívni néhány legényt és ők majd fogják helyettesíti a mostani küzdőket.
És vajon ők addig mi a fenét fognak csinálni? Vajon miért ők kaptak bizalmat a csapatba kerülésre? Ezek után majd kívülállóként fogják szemlélni mások szenvedését? Talán úgy gondolják, mások vérezzenek el, mások sérüljenek meg, másoknak fájjon az, amiért ők nem küzdöttek teljes erőbedobással? Most elég lesz karba tenni a kezüket, szépen árnyékba vonulni néhány doboz sör kíséretében és arról elmélkedni, hogy vajon miért is olyan régi sportág a kötélhúzás?
Nem kedves barátaim, ez így nem jó játék. A szabályokat együtt alakítottuk ki, melyek ha még nem is teljesen rendben lévők, de ha az újkori olimpiák kezdetén jó volt, akkor most is jónak kell lennie. Talán ha új játékosok állnak csatasorba, és ha kiegyenlítődnek az erőviszonyok, és ha Vass Tomi is kilép a Terminator szerepéből, lehet új szabályokat hozni. Persze ahhoz az új szereplőknek is alkalmazkodni kéne a megváltozott viszonyokhoz, amire sajnos nagyon kevés az esély.
Pedig mindenkinek, aki már közel 20 éve vesz részt ebben az össznépi kötélhúzásban, tudni kell, hogy vannak köztünk olyanok is akik a kötelet más célokra akarják használni. Tegyük hozzá szem lecsukva, néha talán jogosan is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr98655417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majoros zoli 2008.09.10. 10:16:06

a rajz nagyon baba és nagyon találó!

Odette 2008.09.11. 13:44:09

Ha már Loreena-nek köszönhetően idetaláltam, végig is néztem és olvastam a blogodat. Nemcsak Loreena miatt, de az irásaid miatt is szinvonalas és nagyon kulturált a blog. Mivel a politika nem nagyon érdekel, a Loreena írásokon túl a Jóravaló feleség írásod tetszett, de az nagyon-nagyon! Talán azért mert most én sem vagyok túl jó passzban. Najó, nem untatok senkit a nyügjeimmel. Irjál még Loreena-ról és én jövök! Szia.
süti beállítások módosítása