Morvai, aki önmagától is független

2007/09/17. - írta: lalolib

Morvai, a jogvédő szerint az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is fennáll az emberi jogok tömeges és durva megsértésének közvetlen veszélye. A társelnök úgy gondolja, hogy a tavaly őszi események felelőse nem az antiszemitizmus, a fasizmus vagy a randalírozási vágy tulajdonította, hanem Gyurcsány Ferenc és pártja. Ezért Gyurcsány mondjon le!
Ez lenne Morvai, a jogvédő. Lesújtó és szörnyű is egyszerre. Ezek szerint nyugodtan lehet törni, zúzni és rombolni, MTV székházat kirabolni, barikádokat építeni, lezárni a fél  országot, mások nyugalmát, békéjét zavarni. Ráadásul még külföldről is hozhat megfigyelőket. Vajon csak a rendőröket fogják figyelni, vagy a randalírozókat, a tojással dobálókat is? És ezek a megfigyelők jó látható helyen fognak-e rendelkezni azonosító számmal? Mert ha nem, akkor hogyan tudom kik figyelnek? 
Ezen túl Morvai egy jósnő is. Egy javas asszony, egy kuruzsló. Lát a jövőbe, tudja, hogy lehetnek jogsértések. És azt tudja, hogy biztonságban van-e az Országház, vagy az MTV épülete, vagy az utcai közvagyon? Tán ezek már nem is fontosak? Tudom, bűn volt megvédeni az Parlamentet, bűn volt piros színt keverni a Híradó új külsejébe, és bűn volt elkezdeni a négyes metrót, mert úgyis szét fogják verni. A Combinókról már nem is beszélve, néhány leszerelt munkásőr otthon már ágyukat eszkábál, és a szerencsétlen sorsú villamosra szerelve indul majd újra harcba. Pelikán elvtárs meg narancsot termel, hogy ha jön a hatalom átvétel, ne kerüljön újra bajba. Talán dr. Kotász is vissza jön, hogy a Gárda élére álljon, mert ott úgyis csak testnevelésből felmentetteket vesznek fel.
Azt nem tudom, hogy Morvainak mi fog majd járni ezekért a baromságokért, de talán egy igazságügyi miniszteri poszt felsejlik előtte mint jövőkép. Vagy talán alkotmánybíró is lehetne, cinizmusa már van hozzá.
Tegnap is mutatták a felvonulókat. Ők nem Korda Gyurit kérték, meg egy Hofi kabarét, hanem jókat üvöltöztek. Ahogy elnéztem ezeket a 50-60 éves, savanyú sorsú ifjú demokratákat, kíváncsivá is tettek. Vajon 20 éve ezelőtt is ilyen lelkesen kiabálták a május 1.-i felvonáson, hogy "vesszen Kádár!" és "Kádár takarodj!". Vagy talán egészen másról szólt akkor az ének? Pedig akkor még a jogvédő Morvai is, csak mint vörös nyakkendős üttőrő tapsolta a rendszer nagy vezetőit.
Tapsolni és áhítattal figyelni a nagy vezért persze most is fogja - persze vörös nyakkendő nélkül -, hiszen néhány nap és útmutatást és helyzetértékelést kapunk Viktorunktól. Megtudhatjuk, mennyire rosszabbul élünk, hogy a komcsik elherdálták a közvagyont, hogy ártatlan embereket vernek agyon, hogy Mikola nélkül nincs egészségügy, Varga nélkül pénzügy, és...egy jó nagy hatás szünetet tartva, nélküle meg nincs ország. Taps, dübörgő taps és Viktorunk arcán angyali mosoly.
Meg aztán a skót bírónak is a Gyurcsány súgott, és Gerát is csak azért állítatta ki, hogy szenvedést okozzon az igazi magyaroknak. Akik itt vannak körülötte és szomjazzák minden mondatát.
Jókat fognak derülni a viccein, elemzők fogják értelmezni az érthetetlen körmondatait, megfogják állapítani, hogy jobb volt tavaly és rosszabb volt mint tavalyelőtt. Persze ettől még nem fogunk jobban élni és azt sem fogjuk tudni, hogyan kéne jobban élnünk.
De ezt nem is akarják tudni. Mert akkor ki fog majd 2011-ben az utcára vonulni és tüntetni. És ki fogja őket megvédeni, mert Morvai asszony akkor már a másik oldalon fog ülni és valószínűleg másképp fogja látni a világot. És a jogvédelmet, és a külföldről hívott megfigyelőket.
Egy önmagától is független jogásznő már csak ilyen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr90167835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayer 2007.09.17. 16:18:36

A 2011-es vizióddal kapcsolatban egy graffiti idézet jutott az eszembe: mit teszel ha azt látod, hogy egy védett állat eszik egy védett nyövényt? Válasz: beállsz jogásznak.

Vazul 2007.09.17. 16:34:34

Ha már itt graffitizünk, akkor irok egyet én is nektek: ne csakk olvasd a történelmet, hanem csináld! Én ezt fogom megproszálni este. Gyertek ti is!!!!!
süti beállítások módosítása