Hiúságok vására

2007/09/28. - írta: lalolib

Az utóbbi napok, hetek, hónapok eseményeinek tükrében sokan talán furcsállják, hogy miért nem a hazugságok vásáráról írok a hiúságok helyett. Pedig akik ismerik W.M. Thackeray híres regényét a Hiúságok vásárát, és ha jól belegondolnak, nincs is olyan nagy különbség a két szó között, főleg ha azt vesszük, hogy Becky a regény hősnője mennyi képmutatás és hazugság árán próbálja elérni álmainak beteljesülését, az anyagi jólétet és a társadalmi felemelkedést.
Pedig Beckynek még nem is álltak rendelkezésre a politika kiaknázatlan lehetőségei, ő csak a szellemességét, a csáberejét és a nőiességét vetette be a 19. század elején célja elérése érdekében.
Manapság meg elég a politika közelébe lenni és kiaknázni a tálcán kínált lehetőségeket. És itt nem csak Zuschlagról van szó. Talán már történelem, de nem szabad elfelejteni az Antal-kormány kárpótlásán "megzsírosodó" kisgazdákat, a Horn-kormány idején kipattanó Tocsik ügyet, az Orbán kormány hírhedt Apeh akcióját, vagy a fidesz közeli fantomcégek több milliárdos áfa csalását sem. Talán ezért is vált hiteltelenné a mostani politikai elit.
Tudom, hogy az egész történetet beárnyékolja Gyurcsány hazugsága, de az ő bűne "csupán" annyi, hogy volt olyan hülye, hogy beismerte. A másik bűne meg az, hogy a beismerést nem követte lemondás. Persze attól még nem változott volna meg semmi, a másik oldal képmutató emberei továbbra is a bevált demagóg eszközökkel, nyájas ígéretekkel gyűjtenék továbbra is a szavazatokat. Legfeljebb a támogatott erőszakot sem lehetett volna látványosan becsomagolni. Talán elkerültük volna a civil jogászokat, a még civilebb gárdát, és talán nem ismertük volna meg a pattogó gumilövedék európai útját sem. Ha belegondolok, ennyi talán elég is lett volna ahhoz, hogy ma valamivel mégis csak békésebben éljünk. De Gyurcsány maradt, mert amit Thackeray már régen sugall: a hiúság és a hazugság nincs messze egymástól. És nemcsak Gyurcsánytól, de Orbántól sem, aki minél hamarabb vissza akar jutni az őt megillető trónra.
Épp úgy, ahogy Becky, aki az elvesztett napóleoni háború után ismét a nyomor és a pénztelenségbe süllyed, de aki ettől még elszántabb lesz, hogy ismét visszakerüljön a Londoni előkelő társaságba. Mert biztos abban, neki ott a helye még akkor is, ha ezért később túl nagy árat kell fizetnie.
2010-ben, meg lehet, hogy nekünk kell sokat fizetnünk. Hiszen hasonlóan a Medgyessy-kormányhoz, az ígéreteket be kell majd váltani. Az meg ismét plusz pénzbe fog kerülni és egy újabb megszorítási csomagba. Könnyű lesz majd a jól bevált eszközzel az előző kormányra fogni a hibákat, de attól még nem fog javulni az átlag ember közérzete. Legfeljebb közönyösebbek leszünk és nem fogunk az utcára vonulni; főleg nem tv székházakat szétverni.
Talán csak azért, mert átérezzük Thackeray regényének örök érvényű igazságát, amelyet az író a regény záró bekezdésében így fogalmaz meg:
"Ó, hiúságok hiúsága! Ki boldog közülünk ezen a világon? Ki kapta meg azt, amire vágyott? És ha megkapta, ki van megelégedve?..."

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr51179804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogi80 2007.09.28. 15:22:34

Most szívesen vitatkozom veled, hiszen nem kell politikai témában nyilatkoznom, még akkor sem ha összehoztad Beckyt a mai politikai rablókkal. Azért Beckyt nem nevezném hazugnak, ő csak a boldogságot kereste. Inkább egy önmagával is viaskodó lány aki a háború után döbben rá, hogy a világ sokkal kegyetlenebb és sokkal hiúb annál, mint ahogy ő elképzelte. Ettől függetlenül köszi, a hétvégén előveszem a regényt és beleolvasok.

Zarándok 2007.09.28. 16:38:19

Kulturált írás, és nemcsak Trackeray miatt. Én úgy veszem észre, hogy a két tábor nem éppen irodalmi nyelven szokta elküldeni egymást. Az meg csak kocsmai vita és semmi több. A hiúság és hazuság, Beckey és Gyurcsány...hát elég merész, de érdekes. Ha jól emlékszem film is készült a regényből ugye?

Benda 2007.09.28. 17:46:41

Remek hasonlat a regény és a jelen magyar valóság között. A sznob szó mai értelemben használt jelentését a köztudatba bevezető író a képmutató angol arisztokrácia kritikusaként írta regényeit és valószinűleg ő sem gondolta, hogy egyszer még vele riogatják a magyar politika szereplőit. Arra azért kiváncsi lennék, hogy a fenébe jutott eszedbe a sok magyar disznóságról a regény?

WeBarom 2007.09.28. 18:09:49

Menj a fenébe! Neked már Viktor fóbiád van. Lehet nyüsziteni barátaim mert elkezdödött a visszaszámolás.

graffiti 2007.09.29. 09:42:31

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van."

Piric 2008.09.28. 17:16:30

" Kár erőlködnöd,kevés vagy!"
A végén ,erre mindenki ráébred magától!
Mit jelent az , hogy "örök érvényű igazság"? Nos?rs

süti beállítások módosítása