1848. március 15. - A szabadság ünnepe

2008/03/14. - írta: lalolib

"Amikor 1848-ban megtörtént a nagy áttörés, a törvényes forradalom, a polgári szabadság jegyében újrafogalmazták a nemzetet, akkor a magyar liberálisok jelképet is választottak: zászlót és színeket. Törvénybe foglalták a pirosat, a fehéret és a zöldet. A színeknek tartalmuk volt és van. A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. Elődeink ezt adták a magyar nemzetnek. Erőt, hűséget, reményt...A szabadáságot."

"Nekünk nem kell arra várnunk, hogy a jövő elkezdődjön. Nekünk múltunk, méghozzá büszkeségre okot adó múltunk is van. Mi most élünk, számunkra a jelen a természetes közeg. De részesei vagyunk az időnek - annak az időnek, ami volt előttünk is, és lesz utánunk is. Az ember azért akar nyomot hagyni maga után, mert gondol azokra, akik utána jönnek: gondol a gyermekeire, az unokáira, az utódaira."

"A szabadságból mindig könnyebb elvenni, mint hozzátenni. A szabadság megreremtette és erővel ruházta fel a nemzetet; a szabadság megrokkanása pedig elvette az erejét."

"...a nemzet szíve, úgy, mint egyéneké, megtörhet, de nem könnyen változik."

"A szabadság oly kimeríthetetlen kincs, mely azáltal, hogy véle többen osztoznak, sem fogy, sem gyengül, sőt nő, sőt erősödik."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr60380676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása