Sólyomvadászat

2007/11/07. - írta: lalolib

A vadászat eme válfaja igazából a középkorban volt divatos, bár gondolom a királyi fenségek országaiban még napjainkban is űzik. Mostanság meg már nálunk is divatban jött.  Azzal a különbséggel, hogy míg régen a vadász repítette útnak a sólymot, most a madár gondolta, hogy önálló útra tér. Annak ellenére, hogy éppen ő nyilatkozta, hogy az eredmények eléréséhez nagyon kevés az eszközkészlete. Mert van ugyan vastag csőre és nagyon éles karma, de őt most csak arra tartják, hogy repkedjen a magasban és fentről figyelje az alatta történő világot.
Néha ugyan lecsapott és jól odamondogatott a kormánynak és egy kicsit az ellenzéknek, de ezzel csak azt érte el, hogy még jobban szétszakította az országot. Pedig tényleg nem ezért "tartjuk".
Talán ezen akadt ki egy történész a napkelte műsorában és talán ezért ragadtatta el magát és ezért nevezte egyszerűen csak "beszari alaknak". Mert nem arra használja hivatala tekintélyét amire azt igazán létrehozták. Belőle soha nem lesz Göncz Árpád és Mádl Ferenc. Pedig mindketten egyfajta ideológiai irányban elkötelezettek voltak, mégis felül tudtak ezen emelkedni. A népszerűségi lista náluk soha nem Győzikével kezdődött, hanem velük. Mert ez így természetes, mert az ország alkotmányos berendezkedése olyan, hogy a köztársasági elnök tényleg mint egy sólyom, magasra felemelkedve kell, hogy szemlélje és védje az országot a ragadozóktól.
Mert azok most vannak bőven.
Vannak olyanok is akik most úgy gondolják - eléggé kulturálatlanul -, hogy egy szárnyait vesztő sólymot "beszarinak" neveznek. Ahogy lenni szokott, egyből előre is tört egy médiaguru az ország jobbik feléről és bepanaszolta magát a műsort. Nem a tényleg bunkón viselkedő történészt, hanem a napkeltét. Azt a műsort amit ugye a jobboldal eleve bojkottál. Persze ha belegondolunk jól is teszi, hiszen így a szintén "beszari" újságírók folyamatosan a kormány hibáiról és baklövéseiről értekeznek, ezzel úgy segítik a jobb oldalt, hogy annak még a száját sem kell kinyitnia. A szájtépés úgyis szóvivői kiváltság amit egy ifjú tanonc (no nem Harry Potter mert ő legalább megtanulta a szakmáját) kisajátított magának.
De most maradjunk inkább a sólyomvadászatnál, ahol miután a vadász magasba röpteti a madarát, mindenkinek meg van a feladata. A sólyommal meg kell tanítani, hogy bízzon a gazdájában és a kutyájában. Tudnia kell, hogy a zsákmányt kutatják fel neki és ha sikerül a vadászat, akkor majd ehet ő is. Csak így tud részese lenni a sikeres vadászatnak.
Ez nem példabeszéd (és nem is írói munkásságom része), csupán értekezés a solymászatról, hogy mindenki azt a szerepet töltse csak be, amire kitalálták és nem arra, amit ő akar kitalálni magának.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lalo.blog.hu/api/trackback/id/tr66221401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pettersen 2007.11.07. 18:04:52

Azt nem gondolhatta senki, hogy Sólyom olyan elnök lesz mint annak idején Göncz vagy Mádl. Más karakter, más mentalitás. Ő egy alkományjogász és ezt figyelembe kell venni. Még változhat és változni is fog.

Raxi 2007.11.07. 18:15:33

Annyira azért ne bizzál benne. tény, hogy erös volt a jelzö amit gerö használt, de Sólyom sem támadhatatlan ember. Ha lehet alpári stilusban szidni Gyurcsányt, akkor az elnököt is.

Gabesz 2007.11.07. 18:25:02

Aki beszarinak nevezi a köztársaság elnökét az finoman szólva bunkó. Raxi! Azért az nem mindegy, hogy valaki az utcán kiabál vagy a közszolgálati tévében.

Gerzson 2007.11.07. 19:09:58

Ezek szerint ha a szakállas bácsi kimegy az utcára és ott kiabálja, hogy az elnök úr beszari, akkor az elmegy? A bunkóság mindey honnan jön. Azt nem menti fel semmi. És tök mindegy hogy Gyurcsnyt, Kókát, Orbánt vagy Sólymot szapolják. Valahogy ezt kéne megtanulnia az országnak, de a magyar úgy érzi jól magát ha szapulhat valakit. Itt nehéz kulturáltan viselkedni.

figyelj 2007.11.07. 23:45:54

Stilus maga az ember, Gerő pökhendi és lekezelő, durva beszólása semmivel se menthető. Miért is kellett volna bárkinek az előző elnökökhöz mérni Sólyom lászlót? Saját pályáján letett annyit , hogy elismerjék. Na de Gerő mire olyan öntelt? Miben nyilvánul meg mondjuk a bátorsága ( a beszari ellentéte az ugye?)

centrino 2007.11.08. 09:35:02

Tökéletesen igazad van "figyelj"! Sólyom egy elismert alkotmányjogász, Gerő meg egy túskó történész. Lehet birálni az elnököt, ezt többen meg is tették már, de nem mindegy hogyan! Én sem értek mindenben vele egyet, de abban biztos vagyok, az alkotmány védelme jó kezekben van. Most meg talán ez a legfontosabb.

Maszkulin 2007.11.08. 10:34:19

Ezzel azért vitáznék egy kicsit. Az alkotmányos rendre vigyázzon az alkotmánybiróság, mert azért tartjuk. A köztársasági elnök meg legyen fék és összetartó erő. Ne a randalirozókat védje, de ne is a rendőröket. Ne a kormányt támadja, de is az ellenzéket. Csak annyira legyen zöld amennyire az állam érdekeit nem sérti. Igazi összetartó erőnek kéne lennie határon belül és kivül! Én ezt hiánylom.

tesoka 2007.11.11. 20:24:19

Igazad van Gabesz, aki beszarinak nevezi a köztársasági elnököt az bunkó!, de kétszeresen bunkó az aki felhasználva a TV nyilvánosságát leköpi Magyarosrszág miniszterelnökének fényképét és nyíltan gyalázza azt. Egy biztos, addig míg nem lesz rend az emberek fejében, addig az országban sem várható!

Gabesz 2007.11.13. 08:52:14

@tesoka! Ha jól tudom a Gyurcsány képet leköpö az Fábry volt. Egy showman, egy pojáca. Azt még lehet viccesnek nevezni (én azt is bunkóságnak tartom), de egy történész nem sülyedhet le a bulvár szintjére. És egy MTV nem lehet RTL Klub sem.

csá_bús 2007.11.19. 08:53:14

Gabesz! Totál igazad van, csak egy a probléma, hogy néhányan kettős mércével mérnek!!! " Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek!" Csak lehet, hogy nem tudják: Ők sem Jupiterek!!:-):-)
Sólyom és Mádl együtt sem ér fel Göncz Árpád szintjéig!!!!!!!!!!!!!

Zsögöd Benő 2007.12.02. 21:18:08

A fékek és ellensúlyok kissé döcögős magyar rendszerében a köztársasági elnöknek nem alktományos (jogi értelemben) "feladata" az ellenzéket "ellensúlyozni", mivel (klasszikus értelemben) nem gyakorol hatalmat. A kiegyensúlyozottság szent nevében tehát ne kérje senki számon a jelenlegi elnökön, hogy nem annyiszor csap oda az ellenzéknek mint a kormánynak.
Egyébként mivel Sólyom sose lesz "mindenki Árpi bácsija", így Viktorunk is pofára fog esni, ha azt gondolja, hogy abban a nem várt esetben, ha megnyeri következő választást, kenyérre tudja majd kenni az elnököt.

Zsögöd Benő 2007.12.02. 21:19:12

A fékek és ellensúlyok kissé döcögős magyar rendszerében a köztársasági elnöknek nem alktományos (jogi értelemben) "feladata" az ellenzéket "ellensúlyozni", mivel (klasszikus értelemben) nem gyakorol hatalmat. A kiegyensúlyozottság szent nevében tehát ne kérje senki számon a jelenlegi elnökön, hogy nem annyiszor csap oda az ellenzéknek mint a kormánynak.
Egyébként, mivel Sólyom sosem lesz "mindenki Árpi bácsija", így Viktorunk is pofára fog esni, ha azt gondolja, hogy abban a nem várt esetben, ha megnyeri következő választást, kenyérre tudja majd kenni az elnököt.

Katalin · http://Katalin 2007.12.06. 00:19:08

Ha egy sólymot elengedek vadászni, soha nem tér vissza más ember karjára, még akkor sem ha ő a testvérem. Miért hisszük azt, hogy egy "kiválasztott sólyom" olyan helyzetbe kerülhet, hogy nem az ösztöneire hallgat? Miért kell a sólyom nyakába akasztani olyan dolgot amibe ö csak belekeveredett.(Elnök Úr lenne egy kis probléma)
Szerencsére, szerencsétlen ragadozó, nem csak a húst szereti, megeszi ő a kóser süteményt is csak ne kelljen megmagyaráznia, hogy miért.

Benda 2007.12.06. 11:04:13

Katalin, ez remek komment! Szellemes és finom. Gratula!
süti beállítások módosítása